Алиго е ястие, което традиционно се приготвя в L'Aubrac, регион в Южна Франция. Състои се от намачкани сварени картофи, чесън и разтопен кашкавал. Обикновено се приготвя с Tomme d'Auvergne cheese, но може да се замени с моцарела или сирене кантал.
Източник: http://en.wikipedia.org/wiki/Aligot
Продукти за алиго:
- 1кг картофи
- 50г масло
- 200г заквасена сметана
- 2 скилидки чесън
- 250г кашкавал
- сол
- черен пипер
Сварете картофите и ги обелете докато са още топли. Смачкайте ги и добавете сметаната, маслото, пресования чесън, настъргания кашкавал, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре и прехвърлете в тенджерка. На слаб огън бъркайте, докато сместа започне да се отделя от стените на съда. Отнема около 10мин.
Източник: Кулинарен журнал
Продукти за салатата:
- 3бр. домати
- 1 бр. авокадо
- 1 скилидка чесън
- босилек зехтин
Нарежете доматите и авокадото, добавете пресования чесън и подправете със сух или пресен босилек, сол и зехтин.
Марги, алигото съм сигурна, че ще ми хареса. Благодаря и за салатката :)
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглежда! Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриване