петък, 20 юли 2012 г.

Алиго и салата от домати с авокадо и чесън






   Алиго е ястие, което традиционно се приготвя в L'Aubrac, регион в Южна Франция. Състои се от намачкани сварени картофи, чесън и разтопен кашкавал. Обикновено се приготвя с Tomme d'Auvergne cheese, но може да се замени с моцарела или сирене кантал. 


Продукти за алиго:
  • 1кг картофи
  • 50г масло
  • 200г заквасена сметана
  • 2 скилидки чесън
  • 250г кашкавал
  • сол
  • черен пипер

Сварете картофите и ги обелете докато са още топли. Смачкайте ги и добавете сметаната, маслото, пресования чесън, настъргания кашкавал, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре и прехвърлете в тенджерка. На слаб огън бъркайте, докато сместа започне да се отделя от стените на съда. Отнема около 10мин. 

Източник: Кулинарен журнал

Продукти за салатата:
  • 3бр. домати 
  • 1 бр. авокадо
  • 1 скилидка чесън
  • босилек зехтин

Нарежете доматите и авокадото, добавете пресования чесън и подправете със сух или пресен босилек, сол и зехтин.


2 коментара:

  1. Марги, алигото съм сигурна, че ще ми хареса. Благодаря и за салатката :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно изглежда! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване